Iubitorii culturii din Fălticeni au participat, ieri, în incinta Complexului Regal Gold, la simpozionul Fălticeni – oameni de seamă, organizat de Asociația Lumina și care a debutat cu prezentarea expoziției de pictură Și natura are suflet semnată Mariea Lungu.
Au vorbit elogios despre creația ei Loredana Ceică ( “Nu are prea multă experiență, dar și-a găsit acea pasiune, acea căutare în timp, și-a găsit locul ei. Este prima dumneai expoziție, cred că de la an la an va progresa, pentru că promite” ) și Delia Leizeriuc ( “Aspirațiile profunde sunt întotdeauna îndrăznețe, iar împlinirea lor presupune capacitatea de a înfrunta piedici. Lucrările relevă evoluția Mariei Lungu, culoarea câștigă în cultură și suculență” ).
Două tablouri donate de Mariea Lungu au fost incluse într-un eveniment caritabil, fondurile strânse urmând a fi direcționate spre așezământul de ocrotire din Bogdănești.
Programul a continuat moderat cu discreție de Dan Dascălu, care a invitat-o pe Elena Brândușa Steiciuc să își exprime punctele de vedere referitoare la monografia Ginei Puică Theodor Cazaban ou la revolte silencieuse, după care Gina Puică a detaliat subiectul Theodor Cazaban – călător între Fălticeni și Paris.
Într-o liniște deplină, încadrată de aplauzele binemeritate, maestrul Eugen Dimitriu a vorbit despre “prietenul meu, Dorel Cazaban”. Colegi de liceu, cei doi au trăit împreună nu numai momentele de învățătură, ci și pasiunile vârstei. “Dorel a fost studentul lui Tudor Vianu, profesorul l-a socotit cel mai pregătit din an și nimic nu l-a făcut să-și schimbe părerea până la terminarea studiilor universitare. Ultima întâlnire cu el a avut loc la Fălticeni, la revelionul din 1944, în casa unui prieten al său de pe strada Ștefan cel Mare. De atunci nu l-am mai văzut pe prietenul la care țineam. O jumătate de secol să nu schimbi o vorbă, mulțumindu-te să-i asculți vocea la posturile de radio bruiate, iată de ce am avut parte până la așa-zisa revoluție din 1989” a rememorat Dimitriu.
El a reamintit editarea lucrării Cazabanii, o cronică de familie lansată în 2004 și a detaliat lista personalităților din familia Cazaban.
Lui Dan Dacălu i-a revenit misiunea de a încheia simpozionul cu prelegerea Cazabanii – sociologia unei familii de intelectuali din Fălticeni, cu trimiteri la sociologul Mircea Vulcănescu.
Felicitări Asociației Lumina pentru această întâlnire de ținută intelectuală, care mai scoate din amorțire viața urbei, și gazdei Regal Gold care s-a pregătit așa cum trebuie pentru un asemenea eveniment.
–
–
TEODOR PUȘCAȘU
Foto : MIHAI SPÎNU