CAMPANIE DE PREVENIRE A VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR DEMARATĂ DE POLIŢIŞTI CU OCAZIA ZILEI DE
1 IUNIE – ZIUA COPILULUI
,,Să exmatriculăm violenţa şcolară!”
Venind în întâmpinarea manifestărilor dedicate de 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au lansat în data de 31 mai 2013, campania de prevenire a violenţei în mediul şcolar ,,Să exmatriculăm violenţa şcolară!”. Campania se va derula în perioada 01 iunie – 30 decembrie 2013 şi vizează mai multe segmente de desfăşurare.
Începând cu data de 3 iunie şi până la sfârşitul anului şcolar 2012/2013 vor fi desfăşurate activităţi de informare în unităţile de învăţământ preuniversitar, urmând a fi desfăşurate activităţi de responsabilizare şi conştientizare a elevilor cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de adoptarea unui comportament violent.
Pe perioada de desfăşurare a examenului de bacalaureat şi a activităţilor conexe, poliţiştii de proximitate vor desfăşura activităţi specifice de prevenire a actelor de violenţă în zona unităţilor de învăţământ.
În cea de-a treia etapă, pe perioada vacanţei de vară, în cadrul campaniei vor fi organizate trei şcoli de vară în municipiul Suceava dar şi în localitatea Ciocăneşti, unde vor fi desfăşurate de către poliţiştii de prevenire workshop-uri pe tema prevenirii delincvenţei juvenile şi violenţei în mediul şcolar.
Cea de-a patra etapă va cuprinde perioada octombrie – decembrie 2013, când vor fi reluate activităţile preventive în mediul şcolar.
Activităţile de campanie sunt susţinute cu 5000 de afişe şi 15.000 de flyere cu recomandări preventive care vor fi afişate şi înmânate elevilor. De asemenea, în cadrul campaniei a fost realizat în format power-point un material sintetic de transpunere a Codului Penal pe înţelesul minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.
Lansarea campaniei a avut loc pe 31 mai, la sediul IPJ Suceava, unde împreună cu ING Bank a fost organizat un concurs de pictură pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Peste 80 de copii au participat la această activitate , cu toţii primind diplome, rechizite şi dulciuri pentru desenele realizate.
Siguranţa şcolară se constituie într-una dintre principalele condiţii preliminare pentru existenţa unui învăţământ pre-universitar de calitate.
Dinamica criminalității înregistrate în acest domeniu relevă faptul că în primele 4 luni ale anului 2013 la nivelul județului au fost sesizate 16 infracţiuni săvârşite în şcoli sau în zona unităţilor de învăţământ, în care au fost implicaţi şi elevi, din care 10 în incintă și 6 în zona adiacentă (-2, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, -11,1%), cele mai multe fiind reprezentate de loviri şi alte violenţe (10) și furturi (5), alături de 1 faptă de distrugere.
Din cele 16 infracţiuni sesizate, 13 au avut loc în mediul urban şi 3 în mediul rural, iar în toate cazurile autorii sunt cunoscuţi.
Vorbim aici de 14 elevi autori de fapte penale, iar dintre victime, 14 sunt din rândul elevilor şi 1 din rândul cadrelor didactice.
Chiar dacă se remarcă un trend descendent al violenţei în mediul şcolar, fiecare din partenerii cu atribuţii în menţinerea siguranţei în şcoală trebuie să se implice activ şi constant pentru prevenirea unor situaţii de risc şi a unor evenimente negative.
Comunicat de presă IPJ Suceava