Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni a fost în perioada 22-27 aprilie gazda penultimei reuniuni din cadrul Proiectului „The Voice of Young Europe”, proiect Erasmus derulat în parteneriat de 6 şcoli, care reprezintă tot atâtea țări: Spania, Italia, Germania, Marea Britanie (Scoţia), România şi Olanda (ţară coodonatoare), timp de 3 ani școlari, între 2015 și 2018. La această întâlnire au fost prezente delegațiile școlilor din Olanda („KSG de Breul” Zeist, 10 elevi și 3 profesori), Germania („Gregor Mendel Gymnasyum” Amberg, 10 elevi și 2 profesori) și Scoția, Marea Britanie („West Lothian College” Livingston, 6 elevi și 2 profesori).
„Ideea proiectului a avut la bază atât noile provocări cu care se confruntă Europa, dar şi necesitatatea implementării unor metode noi de abordare a educaţiei în acest context, ceea ce presupune noi competenţe pe care trebuie să şi le însuşească tânăra generaţie”, a precizat prof. Ioan Caulea.
Programul pe care Colegiul fălticenean l-a propus a fost unul complex și bine elaborat, constând în activități conforme tematicii proiectului, una foarte generoasă, dar provocatoare și de actualitate. Dintre aceste activități, amintim: „Valorile UE. Vocea ta în Europa!”, „Manipulare și propagandă. Să luptăm împreună împotriva fake-news-urilor”, „Educația –factor cheie pentru viitorul Europei” (activitate desfășurată la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și susținută de vice-rectorul prof. dr. ing. Mihai Dimian), „Dezbatere pe tema Cetățeniei Europene”, „Rolul administrației locale în promovarea Cetățeniei Europene” (activitate desfășurată în sala de şedinţe a Primăriei Fălticeni, la invitația și sub coordonarea primarului Cătălin Coman), „Cetățenia Europeană – o nouă identitate?”. Metodele didactice folosite în aceste activități au fost unele moderne, precum dezbaterea, brainstorming-ul, lucrul în echipă. Pe lângă aceste activități,
Scopul parteneriatului, după cum ne-a informat coordonatorul proiectului din partea Colegiului Naţional „Nicu Gane”, prof. Ioan Caulea, este acela de a crea un nou curriculum – Educaţie pentru cetăţenie europeană – care să fie folosit în activitatea didactică a şcolilor partenere, dar şi care să constituie un exemplu de bună practică, atât la nivel local, cât şi la nivel regional sau naţional.
Din echipa implicată în organizarea acestei mobilități, pe lângă profesorul coordonator, au mai făcut parte cei doi directori ai școlii, Cristina Nechifor și Laurențiu Tomescu, profesorii Luminița Corbu, Alina Ciubotaru, Dana Anton, Alina Cristea, Daniela Pavel, Primăvara Bența, Ana Ilie, Marius Iacob, Florin Ilincăi, Codrin Bența, Dan Sinăuceanu și Romică Buta.
Ultima întâlnire a acestui parteneriat va avea loc în Olanda, în perioada 21 – 25 Mai 2018, la școala coordonatoare, care va organiza în data de 23 mai o vizită la Parlamentul European, la Bruxelles.