Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților anunță că, ieri, a fost semnat contractul privind achiziția de servicii proiectare și execuție lucrări de construcții și restaurare a clădirii monument istoric Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, beneficiar fiind Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.
Lucrările vor fi realizate de asocierea Iasicon SA – Polarh Design SRL, lider de asociere fiind prima firmă.
Valoarea contractului este de 16.571.091 lei, termenele contractului fiind de 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic, iar lucrările efective de restaurare trebuind finalizate în 38 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.
Finanțarea lucrărilor este realizată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
La finalizarea lucrărilor, cazinoul din Vatra Dornei, vechi de 120 de ani, aflat acum într-o ruină totală, va deveni muzeu.
–
DAN PASCARU
Sursă foto : Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Cetățeanul Pimen Zainea și-a schimbat oficial numele, este Pimen Suceveanul în noua carte de identitate, doar ca să poată semna contractul de finanțare ca șef al Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. Cît despre transformarea cazinoului dornean în muzeu religios, cel mai probabil prin expunerea a tot soiul de moaște, cu sau fără binecuvîntarea altui cetățean, Daniel Ciobotea, este limpede care e valoarea adăugată orașului Vatra Dornei de viitorii pelerini pupători de iluzii: îngrășămînt natural pe spațiile verzi din vecinătatea fostului (de-a pururea!) monument istoric.