Nici bine nu s-au despărțit că a și început scandalul. Foștii tovarăși de partid Cătălin Nechifor și Ioan Stan își aruncă înjurături peste gard, acuzându-se reciproc prin comunicate de presă. Cum altfel ar fi putut să comunice senatorul Stan, cunoscut pentru faptul că ani de zile s-a ferit să ia cuvântul în public deoarece discursul său nu este unul care să-l avantajeze, din contră stârnește zâmbete. În ultima perioadă, după ce i-a luat locul lui Cătălin Nechifor la șefia PSD Suceava, Stan merge la presa agreată, unde se simte confortabil, dar și aceste ieșiri sunt foarte puține. De această dată, din spatele unui comunicat de presă foarte lung și plin de acuzații, Stan îl ceartă temeinic și cu răspundere pe fostul tovarăș Nechifor, care n-a prea făcut treabă cât a fost în PSD. Nici Nechifor nu se lasă mai prejos și îi reamintește lui Stan că i-a fost șef. Totul a început după ce Nechifor a scris pe pagina de socializare că Stan a propus înlocuirea lui din Grupul parlamentar de prietenie România – Statul Qatar. Și de aici au urmat comunicatele.
În fine, cum cearta celor doi arată cum se desfășoară cu adevărat lucruririle în partidele de pe la noi, iar conținutul cam miroase a …politică, vă lăsăm e dumneavoastră să lecturați cele două comunicate de presă.
REPLICA MEA.
Din respect pentru cetățenii județului Suceava am hotărât să răspund unor afirmații veninoase plasate pe pagina personală de socializare, preluate de media suceveană, de către un personaj ce s-a afirmat cu sprijinul PSD și mai puțin pe baza calităților dovedite în viața de zi cu zi. Fac acest lucru pentru că cetățeanul în cauză iese, cum se spune în popor, „la drumul mare” contând probabil pe faptul că nu ne pierdem timpul cu nimicuri. Doar că trebuie să ne întrebăm: “Ce, Doamne iartă-mă o fi făcut acest domn Cătălin Ioan Nechifor timp de aproape două mandate de deputat, ales pe listele PSD cu strădania organizațiilor locale, dacă nici măcar Regulamentul de funcționare al Camerei Deputaților nu l-a priceput?” Sigur, știm că sunt persoane care au nevoie să citească de foarte multe ori un text spre a-i desluși semnificația. Îl numărăm și pe dl. deputat printre acestea, fără nici un efort, deși timpul petrecut în Parlamentul României ar fi fost suficient pentru lectura cu pricina, presupunând că măcar asta a făcut. Poate că e vremea să-l lămurim.
Așadar, domnule deputat, după cum ar fi trebuit să știți, Grupurile parlamentare din Cameră și Senat, urmare a modificărilor survenite în componența nominală a acestora, operează modificări ale diverselor structuri de lucru. Pentru că, domnule deputat, dacă tot ați decis a călători, ar fi trebuit să știți că nu puteți lua în bagaj chiar tot ce ați primit de la PSD. Funcțiile rămân la grupul parlamentar pe care l-ați părăsit și vor fi ocupate de alții, pentru că nimeni nu este de neînlocuit, iar în cazul dumneavoastră chiar nu e greu. Așa încât presupunerea că mi-aș fi pierdut timpul cu înlocuirea dumneavoastră din funcția de secretar al Grupului de prietenie cu Qatar este hilară. Am primit cererea de la Grupul parlamentar PSD și am propus modificarea componenței grupului de prietenie în conformitate cu prevederile regulamentare precizate în documentul pe care l-ați omis din preocupările dumneavoastră timp de aproape două mandate. Iar pentru disprețul manifestat față de reguli și mai ales față de sucevenii pe care îi dezavuați în ironiile forțat multilingve ați fi meritat o sănătoasă băgare în seamă, așa ca la Cămârzani.
Cu privire la “cramponarea de funcții” pe care o invocați am amendamente serioase pentru care este necesar să evoc anul 2016. În conștiința alegătorilor suceveni se însumaseră așteptările din timpul mandatului pe care nu l-ați onorat. Drumuri județene, centura capitalei de județ, spitalul municipal Fălticeni, depozitele ecologice de la Moara și Pojorâta și câte altele, rămase într-o mult prea lungă așteptare, și-au spus cuvântul. Încă ne amintim cum ministrul de atunci al Dezvoltării Regionale vă reproșa public dezinteresul perpetuat ani de zile față de dorințele sucevenilor. Rezultatele obținute de organizația județeană Suceava în alegerea președintelui Consiliului Județean v-au descalificat în așa măsură (o diferență de 26.000 de voturi) încât se impunea să demisionați din funcția de președinte al PSD Suceava. S-a așteptat în van acest gest de onoare, dar dumneavoastră, care nu vă cramponați de funcții, nu l-ați făcut și atunci ați fost demis. Am fost chemat la conducerea partidului și mi s-a propus preluarea interimară a funcției din care, repet, ați fost demis. Nu am dorit și nu am cerut acest lucru. Motiv pentru care am refuzat solicitarea. Nu o data ci de două ori. Așa încât am fost numit de Comitetul Executiv Național ca președinte interimar al organizației județene Suceava. Numit domnule deputat! Am înțeles această numire așa cum era corect, ca pe o sarcină de partid. Nu mi-a fost ușor de loc. Am găsit organizația într-o stare de neglijare inacceptabilă începând cu evidențele și culminând cu situația financiară. N-am comentat și n-am așteptat să vină alții să rezolve. Nu am făcut publice nici un fel de critici la adresa a ceea ce ar fi trebuit să fie activitatea unui președinte de organizație județeană. Ba mai mult, în încercarea de a vă proteja imaginea v-am nominalizat și v-am susținut înscrierea pe listele de propuneri la alegerile parlamentare. Ați fost înlăturat de pe această listă, de către cei care, conform prevederilor statutare aveau dreptul să o facă. Am refăcut lista și v-am susținut pentru a doua oară. Ați fost eliminat iar și de acestă data a trebuit să argumentez personal menținerea propunerii dumneavoastră. Am fost cu siguranță convingător din moment ce ați rămas pe lista de propuneri. Și mai mult decât atât mobilizarea noastră la alegeri v-a adus locul în Camera Deputaților, pe listele PSD domnule deputat, dacă ați uitat cumva.
Și dacă tot mă străduiesc să vă trezesc amintirile atunci să rememorăm întregul dumneavoastră traseu în organizația județeană. Vă amintiți ca ați primit sprijinul aproape părintesc al președintelui de atunci al organizației? Ați fost susținut pas cu pas și ați avut o ascensiune ca nimeni altul. Cum ați răsplătit acest sprijin am constatat cu toții. Așa ați ajuns unde ați ajuns: investit cu încrederea noastră și tratat mereu cu înțelegere pentru ceea ce speram să se datoreze tinereții și lipsei dumneavoastră de experiență. Ați primit toate aceste funcții ca și cum vi s-ar fi cuvenit. V-ați înșelat ! Nu vi s-au cuvenit! Vi le-a acordat organizația PSD!
Și acum veniți să vorbiți despre lipsa dumneavoastră de interes pentru funcții.
S-ar putea să vă credem câtă vreme ați dovedit mereu că nu responsabilitățile ci privilegiile vă interesează. Oricum, din partea noastră, a mea cu siguranță, nu vă mai paște “primejdia” de a fi susținut pentru vreo demnitate de partid sau de altă natură.
Îmi îngădui să vă amintesc zicerile populare care vorbesc despre picioarele scurte ale minciunii și despre pericolul la care se expune cel care scuipă în sus. Sper să le înțelegeți fiind exprimate în limba română.
Senator
Ioan STAN
Câteva considerații asupra textului cu titlul ”REPLICA MEA.” trimis de domnul senator Ioan Stan către toată presa.
În primul rând m-am asigurat că nu plouă de sus, decât pe ogoare și mă bucur că mă citiți pe pagina mea personală, chiar și atunci când postările sunt foarte scurte, cum a și fost cazul celei la care faceți referire.
În al doilea rând am citit preț de 5 minute și cu multă atenție cele două pagini și un pic, mai precis 943 de cuvinte – v-ați cam întins, părerea mea, dar am câteva lucruri pe care nu le-am înțeles și doresc să vi le aduc în atenție.
– Nu există noțiunea de Regulament de funcționare al Camerei Deputaților (asta cu ROF-ul se practica la structuri de tip CUASC) ci Regulamentul Camerei Deputaților, iar la situația relatată de dvs, cu privire la grupurile de prietenie, se aplică Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului (vedeți secțiunea II, articolul 5). Dar probabil domnia voastră după 4 mandate de deputat și jumătate de mandat de senator cunoașteți mai bine, fiind și președintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, încă din anul 2012, atunci când, în calitate de președinte al organizației județene PSD Suceava, v-am însărcinat cu această funcție politică, ținând cont de calitățile dvs și de fluența în care vă exprimați în limbi străine. Nu vreau să apreciez eu activitatea dvs în acest grup, dar sunt convins că deplasările dumneavoastră în Vietnam, Panama și în alte state cu care România are relații apropiate au fost apreciate și rezultatele s-au văzut.
– Ați reținut corect că nu am criticat schimbarea mea nici de la comisia de bază, nici din grupul de prietenie, dar ați făcut o apreciere greșită, pentru că eu m-am referit strict la grupul de state Kazahstan, Maroc, Rwanda, Zimbabwe, Yemen, cunoscute și sub acronimul KMRZY și în niciun caz la localitatea Cămârzani, pe care eronat o pomeniți. Și vă spun și de ce, pentru că la Cămârzani am mers de atâtea ori cu bunicul, Dumnezeu să-l odihnească, cu căruța, la fân la CAP, pe vremea comuniștilor. Eu am doar amintiri plăcute de acolo, amintirile dumneavoastră vă privesc.
– Despre însumarea aștepărilor sucevenilor, ați îmbrățișat teroria pedelistă, dar îmi dați șansa să prezint ceea ce am făcut eu cu adevărat în mandatul de președinte al consiliului județean, pentru că la momentul potrivit nu am reușit, știți asta domnule Stan pentru că erați la curent că abia ieșisem din spital, după embolia pulmonară. Nu-i nimic, tot fără regrete, voi repara și mă voi asigura că se va înțelege că la spitalul Fălticeni eu și Victor Ponta am adus peste 330 miliarde de lei vechi, ceea ce reprezintă 64%, că la centura de ocolire a municipiului Suceava după plecarea mea nu ați mai făcut nici măcar 1 milimetru, măcăr eu cu Victor Ponta am deschis un tronson din trei. Despre depozitele ecologice de gunoi de la Moara și Pojorâta bănuiesc că ați vorbit la consiliul județean acum și ați aflat că sunt fix la fel ca în urmă cu doi ani, în proporție de 99,9%, iar despre drumurile județene voi pomeni cu altă ocazie, căci lista e lungă. Ați uitat de Aeroport, de Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare, de TransRarău, de Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, despre drumul național Suceava – Botoșani. Și despre strada Sucevei din Fălticeni, nu-i așa?
– Despre demiterea / demisia mea vă dau un link din presă, de aproape acum 2 ani:
https://www.newsbucovina.ro/…/presedintele-psd-suceava-cata…
Vă recomand să-l citiți, pentru că domnul Dragnea spunea ”la Suceava, dl. Cătălin Nechifor a avut şi o problemă de sănătate în campanie şi cu toate astea şi-a asumat înfrângerea de la Suceava şi Comitetul Executiv l-a desemnat pe dl. Ioan Stan preşedinte interimar”. Dacă doriți să-l contraziceți pe domnul Dragnea, vă doresc succes.
– Ați scris o adevărată epopee despre cum am ajuns eu să fie pe listă la Camera Deputaților în 2016. Vă mai dau un link din presa de atunci:
https://www.crainou.ro/…/catalin-nechifor-deschide-lista-p…/
unde se spune negru pe alb: ” fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a primit cel mai mare număr de voturi, 124, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Judeţean al PSD de desemnare a ordinii pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor la alegerile din 11 decembrie 2016”. Ce ați făcut dumneavostră și cum am ajuns eu pe locul 3, sau cum au dispărut complet de pe listă domna Mirela Elena Adomnicăi și domnul Florin Sinescu, votați de cei mai imporanți membri de partid din Suceava pe locurile 2, respectiv 4, nu mai e treaba mea. Erați președinte interimar atunci, ca și acum.
– Despre susținerea părintească pas cu pas de care am beneficiat eu, nu am cum să neg unele lucruri într-o anumită măsură. Am dat mult partidului, am și făcut greșeli, au fost și momente frumoase, unice în viață așa cum au fost alegerile locale din 2012. Au fost și dezamăgiri și pe unii eu i-am dezamăgit. Dar un lucru nu îmi e clar!!! Scriați domnule Ioan Stan că dacă ”îmi amintesc că am primit sprijinul aproape părintesc al președintelui de atunci al organizației?”. Închei citatul. Îmi amintesc, să știți și sper că și domnia sa își amintește reciproca din partea mea, dar și din partea celui care l-a adus în politica mare în 1992. Și cred că ați făcut o gravă eroare domnule președinte interimar Ioan Stan, numindu-l impersonal pe domnul Gavril Mîrza ”președintele de atunci al organizației”, căci despre el este vorba, pentru că eu știu că domnia sa vă sfătuiește și că unii dintre oamenii partidului și-l doresc măcar președinte al Consiliului Județean.
Scuzați că m-am întins și în încheiere, domnule președinte interimar Ioan Stan, vă doresc succes la alegerile interne din partid de pe 22 iunie 2018. Sunt convins că le veți câștiga, iar despre viitor, discutăm după examen, vorba unui clasic.
PS 965 de cuvinte! Deh, nevorbit!
Nechifor Cătălin -Ioan
Cetățeanul în cauză
DANIEL BOGHIȚĂ
reporter@ziaruldepenet.ro