*AMBRO n-ar mai trebui să deverseze ape industriale în stația de epurare a orașului” a reclamat directorul ACET
În ședința de azi a Comitetului pentru Situații de Urgență, directorul ACET Ștefan Groza s-a dezvinovățit în privința poluării râului Suceava – zona Tișăuți, de pe 12 iunie, soldată cu 249 kg. de pește mort.
El a spus că statia de epurare Suceava este proiectată pentru 140.000 locuitori și pentru un debit pe timp de 700 litri / secundă.
Groza a menționat că, în afara deversărilor din partea unor agenți economici, altă cauză a poluării ar fi deversarea neautorizată a vidanjelor în canalizarea orașului.
Directorul ACET a prezentat lista atenționărilor de depășire emisepentru perioada ianuarie – mai : BETTY ICE, SHOPPING CITY, CARPATIS, DAREX AUTO, IULIUS MALL, LOIAL IMPEX, MOPAN, NATANAEL INDUSTRIES, OMV PETROM MARKETING, SELGROS CASH & CARRY, SHOPPING CITY și SPITALUL JUDETEAN.
“Este regretabilă situația întâmplată, dar ACET consideră că mortalitatea piscicolă înregistrată pe râul Suceava a fost rezultatul unui cumul de cauze, multe dintre ele neintrând în zona de responsabilitate a operatorului serviciului de apă și canalizare” a accentuat Groza.
Daniel Drăgoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, a menționat că “am aplicat ACET amendă de 35.000 lei pentru că nu am fost anunțati, dacă eram anunțați am fi intervenit la barajul Mihoveni prin eliberarea unei cantități mai mari de apă pentru a face diluția în aval”, iar Dan Corneanu – directorul Direcției Sanitar Veterinare a spus că “am aplicat sancțiuni specifice, netratarea apelor reziduale se sancționează de la 12.000 lei la 24.000 lei, am transmis prin poștă sancțiunea aplicată”.
Groza a revenit: “Să nu se înțeleagă că a fost o deversare accidentală, stația de epurare funcționează permanent !
Este veșnic în discuție problema AMBRO, în mod normal n-ar mai trebui să aducă ape industriale pe care să le deverseze în stația de epurare a orașului, ei au o stație de epurare proprie.
Mai sunt și vindajele care, mai ales seara, nu deversează în stația de epurare, ci în diverse cămine și în colectoare de canalizare de la periferia localităților”.
Prefectul Mirela Adomnicăi a cerut, la finalul dezbaterilor, inițierea de noi discuții pe această temă ale instituțiilor cu atribuții, “pentru că se pare că sunteți depășit de situație”.
DAN PASCARU