Înființarea primului centru de permanență în municipiul Suceava a murit înainte de a se naște.
La începutul anului, pe fondul unor cereri exprimate intens pe Facebook, primarul Ion Lungu decidea, în urma unei întâlniri cu Cătălina Zorescu – directorul Direcției de Sănătate Publică, alocarea unor spații la sediul Primăriei din Burdujeni.
Era vorba de două camera și un grup sanitar care au și fost ulterior renovate.
Deși Zorescu nu s-a arătat prea încântată de incintă, problema spațiului părea, de bine – de rău, rezolvată.
A urmat asigurarea medicilor de familie necesari pentru funcționarea centrului, lucru de asemenea rezolvat după implicarea mai multor cadre medicale.
În vizita la Suceava de la sfârșitul lunii mai, ministrul Sănătății Sorina Pintea a lăudat inițiativa și a estimat că, la o populație de aproximativ 100.000 locuitori, în municipiul Suceava ar trebui să funcționeze minim 4 asemenea centre.
Totuși, în iunie, Lungu revenea asupra subiectului, spunând că are semnale că Ministerul Sănătății nu va mai aloca fondurile necesare.
Tariful plătit de stat medicilor de familie pentru activitatea desfăşurată în centrele medicale de permanență este de 40 de lei / oră, cu majorarea cu 4 lei / oră pentru fiecare medic pentru dotarea trusei de urgență, iar asistentele medicale care lucrează în astfel de centre sunt plătite cu sume cuprinse între 20 și 22,5 lei / oră.
Serviciile medicale în cadrul acestor centre de permanenţă sunt gratuite atât pentru pacienţii asigurați, cât și neasigurați, iar asistenţa medicală este asigurată în intervalul orar 15,00 – 08,00 de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi în timpul sărbătorilor legale programul este de 24 de ore.
În aceste condiții, municipiul Suceava continuă să rămână fără un centru de permanență, la nivel județean numărul acestora fiind de 4.
–
DAN PASCARU