Grupul Poliţiştilor Rutieri din România a transmis, azi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care atrage atenţia că, după adoptarea unor modificări la Codul Rutier care vizează presemnalizarea aparatelor radar,”numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va creşte alarmant”.
Unul dintre inițiatorii legii este deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, care s-a luptat mult ca radarele să fie amplasate doar pe mașini de poliție la vedere, presemnalizate, iar polițiștii să nu poată folosi pistoalele – radar la mai mult de 10 metri de autospecialele Poliției.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Poliţiştii semnatari ai scrisorii cer preşedintelui să nu promulge legea, pe care o consideră un ”pariu cu viaţa cetăţenilor” şi îi solicită să atace la Curtea Constituţională prevederile acesteia: ”Vă rugăm să nu promulgaţi această lege sau să atacaţi acest pariu cu viaţa cetăţenilor la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, dreptul la viaţă.
Modificările aduse Codului Rutier nu fac decât să pună în pericol viaţă cetăţenilor prin nerespectarea limitelor de viteză, în lipsa unui control din partea puterii statului.
În condiţiile intrării în vigoare a acestei legi, Poliţia Rutieră va fi în imposibilitatea de a-şi execută misiunile şi de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice.
Nu este normal să presemnalizezi o acţiune de control, care are caracter inopinat, iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezenţa Poliţiei şi disconsiderant în absenţa acesteia”.
Fără să fie prea afectat de aceste aspecte, Balan s-a lăudat continuu, în ultima perioadă, în legătură cu demersul său, legea fiind considerată de el că ”va instaura normalitatea în privința amplasării aparatelor radar pe autospeciale cu însemnele distinctive al Poliției rutiere, precum și cu privire la purtarea uniformei de către ofițerii care aplică sancțiunile contravenționale”.
El a mai spus zeflemitor că „am speranța că ofițerii de poliție vor profita de aceste modificări ale legislației rutiere și vor profita pentru a pune mai mult accent pe politicile de prevenție în circulația autovehiculelor pe drumurile publice”.
Rămâne de văzut cui va acorda credit președintele Iohannis: profesioniștilor sau politrucilor?
DAN PASCARU