Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava a analizat situația alunecărilor de teren, ca urmare a fenomenelor meteo-hidrologice periculoase din acesta an.
31 de Primării au semnalat, prin rapoartele operative transmise Prefecturii, mai multe situații de alunecări de teren.
Acestea au fost constatate, la fața locului, de comisiile constituite prin ordin de prefect, care au întocmit procese verbale de calamitate.
Ulterior, s-a decis ca problema alunecărilor de teren să fie abordată pe larg, fiind constituit un grup de suport tehnic care a evaluat fiecare situație în parte.
S-a propus monitorizarea permanentă a ariei de teren supusă alunecării, lucrări de combatere a eroziunii solului efectuate în baza unui studiu geotehnic, efectuarea unui expertize tehnice pentru a se afla cauza, timpul și profunzimea alunecării de teren, consolidarea malurilor cursurilor de apă acolo unde apa a generat alunecarea de teren, strămutarea unor case de locuit și anexelor acestora pe o parcelă sigură.
Pe baza fișelor tehnice transmise de Prefectură, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a realizat cadastrarea zonelor respective, urmând să fie stabiliți pașii în continuare, întrucât sunt zone cu alunecări de teren care presupun o expertizare de specialitate, întocmirea unor studii, pentru a putea fi accesate fonduri pentru rezolvarea problemelor.
În acest sens, toată documentația prezentată în cadrul ședinței CJSU a fost înaintată Consiliului Județean, care are competențe în delimitarea zonelor de risc.
SERGIU JIPA