Astăzi, la 100 ani de la unirea Bucovinei cu România, aproximativ 300 de suceveni au participat la sfințirea și reinaugurarea statuii lui Ștefan cel Mare de lângă Cetatea de Scaun.
Pe un frig de minus 4 grade Celsius, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Pimen a rezistat cu stoicism la ceremonie.
În cuvântul său, el a spus despre Ștefan cel Mare că “este un simbol care întrece pe toate persoanele neamului românesc, este cel mai mare român”.
Pimen a avut cuvinte de laudă și pentru comunistul Emil Bodnăraș, originar din județul Suceava, care a “atunci când s-a trasat granița țării în partea aceasta, i-a spus lui Molotov, ministrul de externe (sovietic – n.r.), nu treci peste graniță, pentru că ar însemna că Putna lui Ștefan cel Mare să treacă în zona Ucrainei.
Și a înțeles Molotov, pentru că a simțit cine e Emil Bodnăraș”.
Bodnăraș a ocupat mai multe funcții importante în perioada comunistă, printre care ministrul Apărării, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministrul transporturilor și telecomunicațiilor.
Ca ministru al Apărării a coordonat activitatea de sovietizare a armatei, dar tot el a avut un rol important în influențarea deciziei președintelui Nikita Hrușciov de retragere a armatei sovietice din România, în 1958.
Statuia lui Ștefan cel Mare de lângă Cetatea Suceava a fost refăcută în totalitate de Mateo Rustic Construct Ipotești și Expro Soft Miroslava la valoarea de 390.000 euro.
Statuia din bronz a fost curățată cu un lac special, care i-a redat strălucirea de acum 41 de ani, când a fost inaugurată.
Monumentul de 23 de metri înălțime este operă a sculptorilor Iftimie Bârleanu (statuia) și Vladimir Florea (soclul).
DAN PASCARU