La Universitatea Ștefan cel Mare Suceava s-a desfășurat, ieri, un simpozion la care au fost invitați să participe cercetători, profesori, muzeografi, specialiști în domeniul istoriei Bucovinei.
Evenimentul s-a înscris în suita manifestărilor dedicate centenarului României Mari și încheierii primului război mondial.
În cele peste 45 de comunicări științifice susținute de specialiști de la Iași ( Institutul de Istorie A. D. Xenopol ), Chișinău ( Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei ), Cernăuți ( Universitatea Națională Iuri Fedkovici ), Suceava ( USV, Muzeul de Istorie, Biblioteca „I. G. Sbiera” ș. a.) și Rădăuți ( Institutul Bucovina al Academiei Române ) s-au abordat probleme legate de cultura și civilizația română în context regional și european, insistându-se pe ceea ce a însemnat cultivarea conștiinței și demnității naționale și evidențiindu-se rolul personalităților istorice care au contribuit la pregătirea marilor evenimente din 1918.
După lansarea unor volume aparținând universitarilor suceveni și specialiștilor de la Muzeul de Istorie, au urmat dezbateri în cadrul a patru secțiuni.
Spre deosebire de edițiile anterioare, o secțiune aparte a fost destinată studenților de la specializarea Istorie, multe dintre comunicările acestora fiind inspirate și motivate de experiențele acumulate în timpul unor vizite de studiu întreprinse în partea de nord a Bucovinei.
TEODOR PUȘCAȘU