Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Ministerului Muncii evaluarea activităţii Serviciului Public de Asistenţă Socială al comunei Preuteşti cu privire la Daria, fetiţa de 1 an şi 10 luni din satul Leucuşeşti care a murit ca urmare a unor probleme severe de sănătate cauzate de starea de malnutriţie la care a fost supusă de către tatăl ei, în lipsa mamei plecate la muncă în străinătate.
Reprezentanţii organizaţiei transmit autorităţilor să ţină seama “de gravitatea deosebită a acestei situaţii” şi de faptul că în grija tatălui se mai află 3 copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 13 ani.
“Am constatat cu stupoare că niciunul dintre copii nu se afla în atenţia asistenţilor sociali ai comunei Preuteşti şi nu era înscris pe lista vreunui medic de familie din zonă, deşi lipsurile şi mizeria materială în care trăiau copiii erau binecunoscute de către localnici” se arată într-un comunicat al organizaţiei citat de Agerpres.
O altă recomandare este ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, pentru toţi cei 3 copii, să verifice aplicarea măsurii de plasament în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Comuna Preuteşti dispune, conform statului de plată din 2017 postat pe website-ului instituţiei, de un birou de asistenţă socială format din 8 consilieri, asistenţi sociali şi referenţi, ale căror atribuţii cuprind şi “identificarea familiilor şi persoanelor aflate în dificultate, precum şi cauzele care au generat situaţiile de risc de excluziune socială”.
Autorităţilor li se mai solicită verificarea transmiterii către serviciul public de asistenţă socială Preuteşti de către unitatea şcolară din satul Leucuşeşti a numelor, prenumelor copiilor şcolarizaţi din familie, ale părinţilor acestora şi a adresei lor de domiciliu.
Salvaţi Copiii mai cere ANPDCA urmărirea şi sprijinirea anchetei penale in rem cu privire la uciderea din culpă a copilului.
SERGIU JIPA
In sfârsit! A dat Domnul si s-a sesizat cineva sa ceara acte clare si dovezi si lamuriri despre habarnismul si incompetenta si absenteismul si nepasarea întregului personal de functionari publici din acea comuna! Unde sunt fondurile, unde sunt acesti primari, consilieri locali, aparat administrativ, responsabili sanitari, sociali când trebuie? Si nu numai la Preutesti e aceasta situatie, ci în toate localitatile si satele din zona, si din tara! Ca sa nu mai spunem de cum se fac angajarile, peste tot,nu pe criterii de competenta, ci pe criterii clientelare. Logic ar fi fost, ca toate femeile însarcinate sa fie luate în evidenta, de Protectia Materna si Infantila (daca exista asa ceva la noi) si sa li se faca si o evaluare sociala, înca de pe perioada sarcinii, înainte de nastere! Apoi, la fel, în Maternitate, sa li se faca o evaluare sociala si sa se ia masuri chiar de atunci si pentru primii 2 sau 5 ani de viata, ai fiecarui copil provenit din familii modeste. Alocatia aia si-asa e derizorie, asa ca macar lapte, scutece si mâncare sa le dea la oameni. Sa se gaseasca ajutoare si pentru români, cum se gasesc ajutoare si în bani, si în alimente, pentru sute de mii, milioane de tigani, care, culmea, cara alimentele cu sacii, fara jena, si beneficiaza de câte 20-30 de feluri de ajutoare diferite, si în tara si în alte state ale UE. La fel de vinovati suntem si noi, ca nepasatori ce suntem, ca societate civila, total indiferenta, ca din câti oameni sunt în satul ala, nu s-a gasit nimeni, sa dea o cana sau o sticla de lapte la copiii aceia. Angajatii primariilor sunt, cei mai multi dintre ei, 99,9% prezenti pe hârtie, dar absenti total, cu lunile, daca nu chiar cu anii, ca si-asa nu merge nimeni sa îi verifice, sa vada daca fac ceva în teren, daca-si misca posterioarele pe la casele oamenilor, sau daca stiu macar câte familii au în sat si câte familii sunt la limita saraciei si foametei crunte. In astfel de cazuri, de bun simt, ar trebui sa fie, ca toti angajatii acelei comune, acelei primarii, sa îsi dea demisia, sau sa fie dati afara, pur si simplu. In alte state, daca se întâmpla asa ceva, nu numai ca erau toti dati afara de la primar, pâna la ultimul om din primarie si directiile de sanatate publica si sociala, dar mai faceau si puscarie, pentru lasarea în mod deliberat a unui minor, sub doi ani, sa moara de foame, ca pe timpurile lagarelor de exterminare, sau ca prin centrele pentru orfani, de pe la noi. Si noi, ca societate civila, ar trebui sa îndraznim, sa-i chestionam mai des, pe acesti oameni, despre munca lor, la orice nivel ar fi ei!