În urmă cu 4 decenii, la Fălticeni se pregăteau importante schimbări edilitare, care aveau să modifice total structura orașului. Fotografia de sus, realizată de Didi Pavel, include, în partea stângă, o clădire veche, evreiască, urmată de un mic parc și o farmacie. În dreapta, alte case, intrarea la întreprinderea Burcă, iar mai sus spații comerciale cu locuințe la etaj.
Dar să revenim la casa din stânga. Deși trăiam vremuri comuniste, care cereau moralitate maximă în societate, se mai întâmplau uneori și rateuri. Unii localnici aflați la vârsta a treia își mai amintesc, poate, de câteva tinere care își vindeau farmecele pe bani și cadouri. De exemplu, o soție de milițian, să-i spunem Mamașa, a fost prinsă în flagrant chiar de soțul care primise un pont. Descinderea la ceas de seară s-a lăsat cu țipete, lacrimi, o bătaie scurtă și promisiunea că femeia nu va mai călca strâmb. Lucru care, totuși, nu s-a întâmplat, deoarece doamna ( tovarășă pe atunci ) și-a mutat cuibul de nebunii mai la deal, însoțită de o prietenă. Pentru a nu se face vâlvă în oraș, conducerea locală a decis să pună batista pe țambal, dar gura lumii nu a putut fi închisă.
Anii care aveau să urmeze au transformat total zona. Acum blocurile străjuiesc bulevardul, spațiul verde s-a redus drastic, în schimb a crescut traficul rutier. Cât despre moravuri…
TEODOR PUȘCAȘU
Foto 1 : DIDI PAVEL