137 de spitale din România, situate în București și în 15 județe, funcționează în clădiri cu risc seismic, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne ca răspuns la o interpelare formulată de deputatul PSD Ioan Dârzu.
Potrivit documentului, 37 de spitale funcționează în clădiri cu risc seismic ridicat ( clasa I și a II-a ), ceea ce înseamnă pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur puternic, similar celui din 1977.
În România sunt, în total, 375 de spitale publice, potrivit datelor oficiale de pe siteul Guvernului, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 3 spitale din țară are risc seismic.
Pe lista spitalelor cu risc seismic figurează inclusiv spitale cunoscute din București, precum Spitalul Colțea, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, Maternitățile Bucur, Giulești și Filantropia și Spitalul Colentina.
Documentul semnat de ministrul Carmen Dan precizează că 9 Inspectorate pentru Situații de Urgență, printre care și Suceava, “au raportat că unitățile medicale din zona de competență nu au fost expertizate din punct de vedere al rezistenței la cutremur”.
DAN PASCARU
reporter@ziaruldepenet.ro