Vineri poliţiştii suceveni au dispus reţinerea unui agresor şi introducerea acestuia în arestul IPJ, iar sâmbătă într-un alt caz s-a procedat la evacuarea de urgenţă a agresorului şi emiterea unui ordin provizoriu de protecţie.
Poliţiştii au acţionat cu fermitate în ambele cazuri şi recomandă victimelor să sesizeze de îndată orice formă de agresiune.
Vineri dimineață, poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti au fost sesizaţi de o femeie de 21 ani din Vicovu de Jos că a fost agresată de soţul ei.
Reclamanta a avut un conflict verbal cu soţul său de 25 ani, localnic, care a lovit-o.
Polițiștii au evaluat situaţia de risc şi au dispus emiterea unui ordin de protecţie împotriva soţului victimei, acesta fiind evacuat din locuinţă, întocmindu-se dosar penal pentru violenţă în familie.
Sâmbătă seara, poliţiştii S.P.R. 9 Şcheia au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat din Bălăceana şi-a agresat fiul şi soţia.
Din cercetări s-a stabilit că bărbatul de 53 ani s-a întors la domiciliul său aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.
Ulterior, între acesta şi soţia sa de 50 ani şi fiul acestora de 17 ani a izbucnit un conflict spontan, bărbatul de 53 ani lovindu-i pe cei doi de mai multe ori.
Având în vedere aspectele constate, poliţiştii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Şcheia s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de violenţă în familie.
Azi, prin ordonanţa, s-a dispus reţinerea suspectului de 53 ani pentru o perioadă de 24 ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie, mâine urmând să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
IJP Suceava reamintește că, de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.
În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.
Ei adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale, informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei.
Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune obligaţii sau interdicţii, precum evacuarea locuinţei, păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta.
SORIN NICA
reporter@ziaruldepenet.ro