Ședința de ieri a Consiliului Județean Suceava nu a fost ocolită de discuții aprinse referitoare la transportul intrajudețean pirat de persoane, atunci când s-a discutat proiectul de actualizare a programului de transport public.
Erau în discuție 18 trasee în vigoare până la sfârșitul anului.
Parcă prevăzând divergențele care vor apărea, președintele CJ Gheorghe Flutur ( PNL ) a precizat că “la jumătatea acestui an trebuia să stabilim noile trasee pe care ni le propunem pentru următorii 5 ani, s-a dat o prelungire până pe 2 decembrie. Noi umplem acum traseele cu operatori, de acum vom regândi trasee eficiente, inclusiv pentru a combate pirateria”.
Consilierul PSD Dan Cușnir a avut îndoieli referitoare la creșterea numărului de curse pe traseul Mitocu Dragomirnei – Sfântu Ilie de la 23 la 33 pe zi.
Vicepreședintele Viorel Seredenciuc a menționat că “dl. primar a oprit microbuzele, a urcat și a numărat călătorii, aproximativ 30 – 40 % călători erau peste numărul aprobat de persoane. Sunt foarte mulți oameni care fac navetă. Vă dau cuvântul meu de onoare, nu cunosc firma Manucu Com, niciodată n-am stat de vorbă, n-am niciun interes să-i favorizez. Cea mai mare parte a curselor care piratează transportul public au fost introduse de consilieri în ședința din decembrie 2012” și a atacat direct firma TPL a Consiliului Local Suceava : “TPL n-are voie să facă transport public de călători în afara municipiului Suceava și face pe ruta Suceava – Mitoc și vă dau și numărul de mașină dacă vreți…”
Aflat în sală, primarul din Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, a detaliat situația constatată de el în teren, cu legătură cu Manucu Com: “Pe 20.09.2018 am oprit fiecare microbuz, am găsit în microbuze 45 de călători pe 20 de locuri sau 35 de călători pe 16 locuri sau 38 de călători pe 20 locuri. Au fost 37 de curse verificate de noi ( numărul legal era de 23 – n.r. )”.
Flutur a intervenit cu “nu putem modifica traseele care au fost stabilite de celălalt Consiliu Județean în decembrie 2012, dar va trebui să avem în vedere pentru rutele pe care le vom hotărâ să nu mai avem această situație” și a cerut, ca de obicei, “controale de maximă exigență, să se intre în legalitate, cer tuturor sprijinul, este și mass-media aici, pentru transparență și a vedea cursele care tranzitează Suceava”.
Până când, vorba lui Flutur, se va intra în legalitate, transportul de persoane intrajudețean va continua să fie piratat cu sârg.
DAN PASCARU
reporter@ziaruldepenet.ro