Convocat azi în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a decis în unanimitate delegarea temporară către un operator privat a depozitului de deșeuri de la Moara, până la finalizarea procedurii prin atribuire.
Aceasta a fost găsită “singura soluție pentru rezolvarea problematicii referitoare la gestionarea deșeurilor, care poate fi implementată imediat”.
Prefect Mirela Adomnicăi : “Sunt îndeplinite condițiile unei stări generatoare de situații de urgență. În județul Suceava avem, în mod fericit, un depozit conform, care are o autorizație eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului la sfârșitul anului trecut. Avem și un operator desemnat care este, într-adevăr, contestat în instanță. Avem cadrul legal pentru ca CJ să poată aproba această măsură, trebuie asumată răspunderea de către CJ că este o soluție temporară, până la finalizarea în instanță a soluționării contrestațiilor, că vor fi respectate tarifele maximale stabilite prin proiect și respectat fluxul deșeurilor, se va merge cu colectare selectivă, sortare și tratare a deșeurilor în instalații”.
Vicepreședinte Consiliul Județean Suceava Viorel Seredenciuc : “La Moara se vor depozita aproximativ 80 % din deșeurile din județul Suceava. Recepția finală a fost făcută în octombrie 2018, între timp am obținut și autorizația integrată de mediu. Depozitul de la Moara poate fi folosit pentru depozitarea deșeurilor. Vor urma două atribuiri pentru contracte de colectare și transport de pe teritoriul județului. În privința operatorului de depozitare, au fost 6 firme la licitație, a rămas una singură ( Florconstruct – n.r. ) , s-au depus 3 contestații. Între timp am primit un Memorandum de la Ministerul Dezvoltării în care ni se recomandă pentru o perioadă limitată, până la desemnarea câștigătorului, a 3 variante astfel încât să se poată face depozitarea deșeurilor : deschiderea unor gropi temporare, creareaîn cadrul Consiliului Județean a unui Serviciu pe perioadă determinată și, cea mai fezabilă variantă, atribuirea pe perioadă limitată, pentru situații de urgență, către un operator privat”.
Director Agenția pentru Protecția Mediului Suceava Vasile Oșean : “Niciunul dintre cele 5 depozite temporare din județ nu este conform, sunt depozitate în total 544.000 tone deșeuri, aproape jumătate din capacitatea de la Moara. Eu personal nu-mi asum responsabilitatea pentru a semna actul de relocare a deșeurilor, din cauza pericolului real când se intră cu excavatorul în ele, deoarece sunt în fermentație, să ia foc”.
Director Garda de Mediu Suceava Adriana Iordache : “Pentru spațiile de stocare temporare s-au emis autorizații de mediu, de APM, începând din 2014, cu condițiile impuse de a reloca deșeurile stocate în termen de 6 luni de la punerea în funcțiune a depozitului Moara. În spațiul de stocare temporară Fălticeni cantitatea depozitată este 120.128 metri cubi, depășită capacitatea autorizată, la Rădăuți – 71.758 metri cubi, atinsă capacitatea, la Ipotești – 229.948 metri cubi, APM a dispus suspendarea autorizației de mediu, la Gura Humorului – 56.416 metri cubi și la Ilișești – 155.550 metru cubi. Cantitatea totală este de 633.803 metri cubi”.
Declarații în favoarea deschiderii cât mai rapide a depozitului de la Moara au avut și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitare Veterinare și Sistemului de Gospodărire a Apelor.
S-a precizat clar că aceasta este o soluție temporară identificată și aprobată prin Memorandumul nr. 9876 din 29.05.2017, privind delegarea serviciilor de operare a infrastructurii pentru proiectele finanțate din fonduri europene în domeniul deșeurilor.
Conform Memorandumului, este cea mai rapidă soluție care “trebuie justificată din punct de vedere al urgenței și care poate fi realizată doar dacă a fost deja demarată o procedură de achiziție publică”.
Memorandumul mai prevede că adoptarea acestei soluții este temporară, limitată în timp până la finalizarea procedurii competitive, iar Consiliul Județean trebuie să se angajeze ca, pe perioada delegării temporare, să fie respectate tarifele maximale și fluxurile de deșeuri, stabilite prin proiect.
DAN PASCARU