Materialului publicat de ZdpN în ediția de astăzi despre amplasarea unei toalete publice în imediata apropiere a catedralei “Învierea Domnului” din municipiul Fălticeni a stârnit o vie polemică legată de costurile acestei investiții, dar mai cu seamă de locația aleasă de edili- în coasta catedralei și la limita cu piața “Nada Florilor”.
În acest scop i-am solicitat un punct de vedere fălticeneanului dr.arh. Dragoș Dascălu, șef de lucrări la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.
În opinia acestuia, grupurile sanitare publice sunt esențiale și o dovadă de civilizație urbană, iar în Cluj se discută de câțiva ani despre toaletele publice modulare care trebuiesc amplasate în oraș. În momentul de față acestea sunt insuficiente atât pentru locuitori și cu atât mai puțin pentru vizitatorii orașului.
Dragoș Dascălu mai spune că modul în care acestea pot fi construite este, de asemenea, foarte variat: pot fi îngropate sau nu, pot avea o arhitectură interesantă sau pot fi doar utilitare.
“Modul în care este amplasată însă toaleta în imediata apropriere a catedralei din Fălticeni este însă încă o dovadă că administrația din Fălticeni nu ințelege spațiul urban. Piețele necesită fronturi. Cu cât mai remarcabile, cu arhitectură de mai bună calitate, cu atât mai bine. În general pietele plăcute sunt cele în care există fronturi unitare. Este un lucru pe care chiar și cei de dinainte de ’89 l-au înțeles. Piața Nada Florilor era susținută de magazin și două fronturi de locuințe cu spații comerciale la parter. Un design destul de reușit, cu mențiunea că această remodelare a însemnat distrugerea identității urbane a orașului din perioada interbelică. Primul gest de distrugere a urbanității pieței Nada Florilor a fost însăși catedrala, retrasă din front și cu discuții despre amplasarea unui gard. A continua frontul pieței cu o toaletă publică cu regim de înălțime parter denotă lipsă oricărui simț al acestui spațiu. Recomand administrației din Fălticeni, precum și oricărei alte administrații din România, să ceară consultanță arhitecților și urbaniștilor. Cred că multe spații ar arăta și ar funcționa mai bine dacă ar beneficia de mâna unor oameni pricepuți”, ne-a declarat dr.arh. Dragoș Dascălu.
SERGIU JIPA
reporter@ziaruldepenet.ro
Domnule Sergiu, când se sărbătorește Învierea Maicii Domnului??
Este o flagranta lipsa de intelegere si respect pentru spatiul urban. A introduce o toaleta publica in acest front arhitectural deja dezechilibrat de catedrala si gardul acesteia este o hotarare si mai lipsita de sens. Macar de s-ar gandi la respectul fata de instituiade cult numai, si ar trebui sa fie de ajuns ca sa se incerce a gasi alta solutie pentru aceasta necesara toaleta publica. Macar de s-ar investi bani pentru repararea pietei in ansamblu. Conditia in care era anul trecut este pur si simplu deplorabila.
Serios, chiar ce se intimpla in orasul asta? O arteriala plina de masini, zgomot, poluare? fara copaci ptr umbra. Unde sunt teii? O piata care se umple cu lucruri de cacaoa la sarbatori iar acuma si cu un WC? Frumos. 🙁 Macar daca faceau buda asta cu drepte sub pamint. Iar dl. DR. Arhitect Dragos Dascalu a spus un adevar. Mai oameni buni intrebati pe cei care stiu cum se construieste un oras… de care sa se indragosteasca lumea si peste 100 de ani.