Fălticenenii s-au obișnuit cu statuia grănicerului care veghează într-un genunchi, cu arma într-o mână și cu cealaltă streașină la ochi. Este cu adevărat un simbol al orașului, unul cu o vechime de 97 ani, operă a sculptorului Teodor Burcă.
Statuia a fost amplasată inițial în apropierea bisericii Adormirea, apoi a fost mutată pe spațiul verde dintre strada Maior Ioan și sediul de atunci al maternității, cu fața spre piața 23 August ( actuală Mihail Sadoveanu ). În ultimii ani din comunism, monumentul a fost poziționat în cealaltă parte a orașului, care atunci se moderniza, în apropierea podului de la ieșirea spre Roman.
Monumentul din bronz s-a dorit (și chiar a reușit a fi…) recunoștința sinceră a localnicilor pentru bravii grăniceri care au luptat contra soldaților ruși în primul război mondial, învângându-i pe dealurile Spătăreștiului.
Datele istorice spun că, la confruntarea din 1918, pierderile grănicerilor noștri au fost de 14 morți și 28 de răniți. Cei căzuți la datorie își dorm somnul de veci în cimitirul Tâmpești (actual Grădini).
Grănicerul atent, așezat într-un genunchi, cu o mână strânsă pe armă și cu cealaltă la chipiu continuă să vegheze la marginea Fălticeniului. Aceasta este o parte din istoria orașului.
TEODOR PUȘCAȘU