În urmă cu jumătate de veac, centrul orașului Suceava ( intersecția Ștefan cel Mare – Nicolae Bălcescu ) trecuse printr-o demolare urmată, firesc, de refacere. Locul caselor și prăvăliilor vechi fusese luat de blocuri cu spații comerciale la parter și de piața centrală, loc de promenadă și relaxare.
Casa de Cultură era abia inaugurată, după 4 ani de lucrări coordonate de arhitectul Nicolae Porumbescu. În ton cu vremurile politice de atunci, titulatura clădirii a fost Centrul de creație și cultură socialistă Cântarea României al sindicatelor. Piața 23 August a fost reconfigurată și modernizată, nelipsind instalațiile de iluminat de un metru înălțime și obiectele ceramice de dimensiuni ceva mai mari, foarte la modă atunci.
Circulația vehiculelor era permisă pe toată strada Ștefan cel Mare, pe locul pietonalului actual. Ne amintim că, de 23 august, pe acel segment de stradă se desfășurau paradele obligatorii ale oamenilor muncii, activiștii de frunte ai partidului unic aplaudându-i de la tribuna amplasată în apropiere.
În partea stângă a fotografiei distingem o parte din terasa restaurantului Union, care alături de cofetăria cu același nume, amplasată deasupra, se bucurau de faimă ( cofetăria nu mai există astăzi, dar, cine știe, poate va fi reinventată… ) Pe acoperișurile blocurilor și a clădirii IRE tronau lozinci mobilizatoare mari, ancorate solid, care aveau să fie date la fier vechi în decembrie 1989, dar și antene ”de ruși” ce au devenit inutile după introducerea cablului TV.
Piața actuală are o altă înfățișare, poate nu neapărat mai atrăgătoare, dar sigur mai înghesuită. Și mai eficientă la subsol, acolo unde au fost construite două parcări.
TEODOR PUȘCAȘU
Foto 1 : LIVIU BURAC