Astăzi, Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înființare.
La evenimente a participat, alături de elevii ștefăniști, ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă, care a decorat drapelul de luptă al colegiului cu Emblema de Onoare a Armatei României.
De asemenea, un moment de o încărcătură emoțională aparte a fost mesajul înregistrat al colonelului (în retragere) Constantin Zavati, absolvent al promoției 1942, din vremea în care Liceul Militar „Ștefan cel Mare” funcționa la Cernăuți.
An de an, în acord cu misiunea asumată de a pregăti absolvenți pentru a urma instituțiile militare de învățământ superior, la finalul studiilor liceale elevii colegiului au făcut dovada pregătirii lor prin rezultatele foarte bune înregistrate la examenul de bacalaureat și la admiterea în academiile militare.
În același timp, elevii colegiului au participat la concursuri și olimpiade școlare, prestația lor fiind apreciată cu premii și distincții la competițiile județene, interjudețene, naționale și internaționale.
Printre aceștia s-au remarcat și au dus numele instituției de învățământ militar dincolo de granițele țării Sabina Calisevici, medaliată de două ori cu aur la Olimpiada Internațională de Geografie în 2016 și 2017, Bogdan Daniliuc calificat la Olimpiada Internațională de Geografie a Europei Centrale, de Sud și de Sud-Est în 2019 și de Vlad Moruzan, medaliat cu bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori în 2010.
Sunt rezultate care completează registrul performanțelor de excepție obținute în anii ’70 de Gabi Drochioiu și Ioan Lichet la Olimpiada Internațională de Chimie și de Ilie Matra la Olimpiada Internațională de Fizică.
Calitatea desăvârşită a actului didactic şi educativ a fost recunoscută de Ministerul Educației prin acordarea titlului de „colegiu național” în anii 2014, 2016 și 2019.
Actul instructiv-educativ din Colegiul Militar Ştefan cel Mare vizează și formarea multiculturală a elevilor în acord cu valorile europene ale educaţiei.
În acest context, pe lângă orele de curs, elevii participă la programe şi proiecte care facilitează formarea lor ca utilizatori independenţi ai unei limbi străine : proiecte eTwinning, proiecte de mobilitate internaţională (Comenius, Erasmus), flashmitinguri cu parteneri din străinătate, concursuri (Juvenes Translatores, Shakespeare School Essay Competition), obţinerea de certificate lingvistice recunoscute internaţional (DALF, DELF, Cambridge).
Colegiul Naţional Militar Ştefan cel Mare a fost acreditat pentru acordarea permisului ECDL– European Computer Driving Licence – cel mai răspândit standard de certificare a abilităţilor de utilizare a computerului, recunoscut în 149 de ţări de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu.
În competiţii de înalt nivel, pe terenul de sport, în sală sau în poligonul de tragere tinerii în uniformă militară îşi pun în valoare, individual şi la nivel de echipă, calităţile şi aptitudinile sportive.
Preocupările literare, artistice sau ştiinţifice ale elevilor sunt manifestate în cadrul cenaclului literar, formaţiilor artistice, cercurilor pe discipline şi a sesiunilor de comunicări ştiinţifice, dar şi în publicaţiile editate în colegiu.
Baza materială ce sprijină demersul educaţional este constituită din săli de clasă, cabinete, laboratoare, bibliotecă cu sală de lectură, centrul de documentare şi informare, sală multimedia, sală pentru orientare şcolară şi profesională, sală documentare şi informare profesori, cabinet consiliere psihopedagogică, bază sportivă modernă, sală de festivităţi, capelă, aulă, amfiteatre.
GEORGIANA LUPU
Foto : MIRUNA MODIGA