Joi, 5 decembrie, Sala Pictor Aurel Băeșu din vecinătatea Muzeului de Artă Ion Irimescu Fălticeni a găzduit lansarea volumului de poezii “Dragoste de viață” semnat de Maria Mitocaru.
Prieteni, admiratori, pasionați de cultură au ținut să fie prezenți la întâlnirea deschisă de primarul Cătălin Coman, care a ținut să remarce faptul că zestrea culturală a municipiului se îmbogățește prin scoaterea de sub tipar a volumului, după care scriitoarea Doina Cernica a punctat evenimentul deosebit prin dragostea și devotamentul nu numai pentru poezie, ci și pentru credința pentru familie și pentru profesia nobilă a farmaciștilor. Deși s-a mai pierdut în divagații, așa cum stă bine literaților, Cernica a știut să aducă în atenție originea autoarei, oglindită în dragostea părinților și a locurilor natale din Dolhești. “Este o poezie emoționantă, plină de confesiuni” a concluzionat Doina Cernica, aprobată tacit de cei prezenți.
Emoționată, profesoara Mioara Gafencu a punctat sensibilitatea deosebită pentru poezie a autoarei, un fel de frământare a ideilor în care inspirația joacă un rol covârșitor. Scrisul nesofisticat este o latură a versurilor feministe aparținând Mariei Mitocaru, la care se adaugă ”zâmbetul cuvântului, un fel de schepsis”.
Deși nu a devenit actriță, așa cum visa în copilărie, după cum a devoalat un amfitrion, Maria Mitocaru are toate motivele să nu regrete: poezia ei sinceră se îmbină de minune cu profesia nobilă, iar viitorul ar trebui să ne mai rezerve surprize editoriale la fel de plăcute. Vorba autoarei, ”de câte ori cineva mă provoacă și acum mai scot un vers din cutiuță. Se poate trăi fără poezie, dar ar fi păcat! Poezia aduce emoție, vă prezint părticele din sufletul meu”, după care a recitat câteva dintre realizările sale.
A urmat la cuvânt profesorul Valeriu Sandovici, care a știut să pună în valoare ”ținuta elegantă, academică, decentă a dnei. Mitocaru în domeniul farmaceutic și în domeniul prozei și poeziei. O creatoare de poezie subtilă, cu nebănuite resurse confirmate în volumul de față”.
La final, dar nu în cele din urmă, se cuvine un cuvânt de apreciere pictorului Gabrel Baban, cel care a asigurat ilustrațiile grafice ale “Dragostei de viață”.
TEODOR PUȘCAȘU
Sursa foto: Facebook.
P.S. – O simplă remarcă: la asemenea evenimente de ținută, microfoanele și boxele există tocmai pentru ca mesajul vorbitorilor să ajungă facil la receptori. Folosirea lor ar trebui, așadar, să intre în obișnuință.
… și dragoste de voturi.