Depozitul de deșeuri care s-a finalizat în Pasul Mestecăniș, dar care nu va deveni funcțional până când nu se vor încheia acțiunile în justiție, continuă să fie subiect de divergențe între doi parlamentari suceveni, unul USR, celălalt PNL.
Mai întâi, Daniel Popescu (USR) s-a pronunțar pentru oprirea proiectului, afirmând că “este un proiect aberant, solicit să nu fim otrăviți de Consiliul Județean Suceava cu substanțele cancerigene, toxice și zoaiele ce vor rezulta din deșeurile depozitate la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș.
Cine va mai veni în Bucovina să se trateze de boli sau să se relaxeze în stațiunile montane?
Cine se va expune riscului de contaminare cu substanțe cancerigene din groapa de gunoi, substanțe care vor ajunge în aer, apă și produsele din carne, lapte, legume sau fructe de pădure din zonă?
Cine se va mai caza la pensiunile și gospodăriile din regiune?
Această bombă ecologică poate distruge șansele locuitorilor să își câștige traiul din agroturism, apicultură și creșterea animalelor”.
Replica a venit din partea senatorului PNL Daniel Cadariu, subaltern pe linie politică al șefului CJ Gheorghe Flutur, care a spus că Popescu “este complet în afara subiectului, inventând tot felul de scenarii pentru a induce panică în rândul populaţiei din zona de munte a judeţului.
Pe lângă faptul că nu stăpâneşte acest subiect, el se apucă să inventeze, să dezvolte şi să adapteze povestea drobului de sare.
Instituţiile abilitate ale statului au emis toate avizele şi acordurile începând cu 2007, înainte de proiectare, dar şi în perioada de construcţie, între 2013 şi 2016.
Instituţiile europene au finanţat acest proiect în urma verificărilor făcute în teren cu privire la strategia de colectare şi depozitare, dar şi a construcţiei în sine a depozitului.
Toate studiile şi analizele instituţiilor acreditate, efectuate după finalizarea investiţiei, arată că nu vor exista riscuri de exploatare dacă se vor respecta toate normele legale şi normativele europene de către operatorul final al depozitului”.
DAN PASCARU