Acum trei decenii, prăbușirea regimului comunist din România lua forma celor mai violente manifestații din estul Europei. Pornind de la ideea că astfel de evenimente trebuie aduse în atenția tinerilor pentru a nu fi uitate, în amfiteatrul Colegiului Național „Nicu Gane”, a avut loc un simpozion pentru marcarea a 30 de ani de la Revoluția din 1989. Activitățile comemorative au fost realizate de un grup de elevi pasionați de trecut, sub coordonarea profesorului de istorie Bența Codrin și a profesorului de socio-umane Caulea Ioan.
Simpozionul a fost deschis de piesa de teatru „Crezi c-or să ne bată?” de Matei Vișniec, care a fost pusă în scenă de elevele Opaiț Sofia și Denisa Hreamătă (actrițe la trupa de teatru „Birlic”). Subiectul acesteia i-a apropiat pe spectatori de latura sumbră a regimului comunist, în care libertatea de exprimare era oprimată. În continuare, elevii au vizionat proiecția documentarului „1989 – Un timp sărit din calendar”, marca TVR. Acesta prezintă cauzele care au dus la Revoluție și felul în care regimul comunist din România s-a stins violent în decembrie 1989.
Ulterior, spectatorii și-au putut testa cunoștințele despre comunism și despre Revoluția din 1989 alături de elevii înscriși într-o competiție amicală între clase. Participanții selectați pentru competiție au fost nouă elevi din clasele a XI-a și a XII-a. Ei au fost nevoiți să identifice răspunsurile potrivite pentru cele 30 de întrebări de tip grilă inspirate din documentarul prezentat. După o scurtă probă de baraj s-a stabilit și ierarhia concurenților care au fost premiați cu vouchere Cărturești, oferite de firma SC Rogelya Prod SRL.
În final, a avut loc o dezbatere despre evenimentele care au marcat România în decembrie 1989. În cadrul ei, tinerii ganiști au avut șansa să asculte mărturiile profesorilor și ale invitaților legate de felul în care s-a orchestrat și s-a resimțit Revoluția de acum 30 de ani. Astfel, dialogul dintre generații a fost o bună oportunitate pentru cunoașterea evenimentelor din istoria recentă.
ROXANA ROBESCU-CERCEL