Fostul ministru al Sănătății Victor Costache a explicat într-un interviu pentru Digi 24 problemele întâmpinate de sistem în lupta cu COVID-19:
“Când a apărut această boală, ne putem gândi că s-a schimbat complet fața medicinei, putem vorbi de o medicină pre și post Covid-19. În decembrie 2019, măștile și echipamentele sterile erau purtate de chirurgi, de anumiți medici și asistente, din anumite secții de boli infecțioase. În momentul apariției Covid-19, s-a schimbat complet fața medicinei, tot personalul trebuie să poarte măști, mănuși și un tip diferit de echipament de protecție, în funcție de expunerea fiecăruia. A apărut o cerere enormă de echipament în populație. Cererea a explodat pe plan mondial. E o boală simplă, dar brutală, care te macină consumând în primul rând rezervele logistice, de aceea am elaborat acest plan în trei faze.
Dacă ne uităm la fazele acestui plan alb, constat în primul rând în dispoziția spitalelor din România mai multe faze. În faza 1 am aliniat spitalele și secțiile de boli infecțioase, cu 2000 de paturi, s-a construit o bază de date cu toate spitalele din România aliniate pe faze.
În niciunul din aceste spitale din faza 1 nu au existat medici și asistente care s-au îmbolnăvit de Covid-19. Vestea bună e că putem învinge această boală dacă respectăm măsurile de protecție. Dacă ne pregătim și ne protejăm eficace nu ne vom îmbolnăvi de Covid-19.
Am aliniat faza a 2-a în care am pus tot ce înseamnă spitale de pneumologie, deoarece majoritatea complicațiilor sunt de tip respirator, la care am adăugat încă 34 de spitale care au fost identificate pe întreg teritoriul românesc, care au fost golite de pacienți și care vor fi ocupate de cei cu Covid-19. Nu trebuie să punem pacienții Covid-19 alături ce ceilalți pacienți.”
Victor Costache s-a referit punctual la ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgență Sf Ioan cel Nou din Suceava:
“Nu trebuie să repetăm greșelile altor țări. Asta s-a întâmplat la Suceava, printr-o lipsă de reacție. Sunt spitale care au implementat aceste măsuri și sunt persoane care au continuat să consulte și să opereze ca înainte, de asta s-au îmbolnăvit de sus până jos.
Este în natura umană de a ne opune la schimbare, vestea bună că 90 la sută din managerii de spital solicitați să participe au reacționat pozitiv, dar au fost și care nu au vrut și au spus: de ce eu, de ce nu celălat spital. Este foarte important să fim solidari, să lucrăm contracronometru. Toate aceste întârzieri pot duce la elemente de tip Suceava.”
Costache a mai spus că sunt spitale care în perioada imediat următoare vor primi ventilatoare, paturi, în ordinea priorității.
–
DAN PASCARU