La Palatul Administrativ Suceava a avut loc, azi, o nouă ședință operativă coordonată de generalul Ionel Oprea, cel care asigură conducerea acțiunilor anti-COVID-19 la Suceava și la care au participat conducerile DSP, Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei, Asociației medicilor de familie, Colegiului medicilor stomatologici, Sindicatului Sanitas, Crucii Roșii.
Oprea a readus în discuție unul dintre punctele vulnerabile de la Spitalul Județean – asigurarea concentrației de oxigen în instalațiile din saloane, spunând că va fi amplasat un stocator cu o capacitate de 10.000 litri oxigen lichid, cu asigurarea circuitelor necesare.
În prezent sunt disponibile 37 de ventilatoare mecanice pentru tratamentul pacienților în stare gravă, iar capacitatea de testare a crescut, prin intermediul celor 3 aparate PCR și a celui de analiză rapidă donat de Crucea Roșie, la 300 de teste de analiză pe zi, ce pot fi asigurate de laboratorul Spitalului Județean.
“În completarea acestora, Direcția de Sănătate Publică Suceava colaborează cu Institutul Balș din Cluj și laboratorul Sinevo București, care asigură rezultatele la un interval de 24 – 48 ore de la primirea testelor” se menționează într-un comunicat al Prefecturii.
Președintele Sindicatul Sanitas Suceava, Ovidiu Tomșa, a solicitat ca modalitatea de răsplătire suplimentară a efortului cadrelor medicale “să aibă la bază o analiză reală și să beneficieze de ea personalul care, prin eforturi titanice, au asigurat continuitatea activității medicale”, precum și testarea personalului medical.
Oprea a asigurat că “la momentul actual, Spitalul Județean dispune de materiale de protecție care să acopere nevoile personalului medical implicat, iar în ceea ce privește acordarea de suplimente financiare, va fi asigurată în urma propunerilor colectivului medical, care cunoaște cel mai bine realitățile din spital”.
–
DAN PASCARU