*șeful secției UPU-SMURD spune despre generalul Ionel Oprea că ”a semănat frică, teroare și a umilit angajații spitalului”
După ce i s-a deschis dosar penal de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava pentru zădărnicirea combaterii bolilor, șeful secției UPU-SMURD a Spitalului Județean Suceava Liviu Cîrlan îl atacă direct pe comandantul militar al spitalului, generalul Ionel Oprea.
Cîrlan afirmă că “încă de la prima ședință din 2 aprilie, dl. general Oprea a semănat frică, teroare și a umilit angajații spitalului, amenințându-ne că vom ajunge să fim anchetați, limbajul folosit neputând a fi reprodus datorită conținutului său nepotrivit și ofensator”.
După ce își exprimă respectul pentru Armata Română, care a intervenit pentru restabilirea activității, șeful UPU-SMURD expune punctual “aspecte imputabile coordonării medicale militare, care duc la zădărnicirea combaterii virusului COVID 19 și posibil o recontaminare masivă a personalului medical”.
-Circuitele de decontaminare sunt necorespunzătoare și riscăm o nouă infectare masivă a personalului : în perimetrul stabilit pentru personal ca spațiu de echipare nu există locuri de depozitare a echipamentelor folosite, astfel halatele folosite sunt depozitate în același loc cu hainele ce urmează a fi purtate în exteriorul spitalului, aspect care poate duce la o contaminare a echipamentelor noi. Nu este vina personalului, deoarece angajatii UPU folosesc spațiul insuficient compus din două camere neventilate și neaerisite, fără ferestre.
-Halatele purtate pe sub echipamentul de protecție sunt luate acasă de majoritatea angajaților (halate/dezinfectate în regie proprie cu sau fără dezinfectanți, după posibilitățile fiecăruia, ceea ce echivalează cu o posibilitate foarte mare de contaminare a spațiului locativ și a membrilor familiilor lor. Având în vedere că s-a promis public de către conducerea militară dezinfectarea halatelor din material textil (cele care se poartă pe sub echipamentul de protectie), solicit să se facă dovada spălării și dezinfectării a minim câteva mii de halate din material textil odată cu implementarea noilor circuite.
-Nu se respectă normele de distanțare socială, aspect cunoscut de către actuala conducere militară, care nu a luat măsuri concrete pentru înlăturarea acestor pericole.
-Nici în prezent nu sunt asigurate spații suficiente pentru dușuri în scopul asigurării unei decontaminări totale la ieșirea din incinta spitalului, respectiv din tura de lucru. Nu au fost puse la dispoziția angajaților spitalului cele necesare decontaminării în spațiile de igienizare a personalului : prosoape, halate și papuci de unică folosință, dezinfectanți pentru igiena corporală totală, spatii corespunzătoare pentru cei aproximativ 150 oameni de pe o tura din întreg spitalul, toalete suficiente și dezinfectate. Există interacțiune între schimburile de tură: cei care intră în tura de lucru cu cei care ies din tura de lucru.
-Deșeurile rezultate din dezbrăcarea echipamentului de protecție sunt depozitate necorespunzător în sensul supraîncărcării containerului existent în spațiul de decontaminare, ceea ce duce la aruncarea pe jos a materialelor, nu din neglijență, ci pur și simplu din lipsa condițiilor decente de dezechipare.
Cîrlan afirmă că aceste nereguli au fost semnalate conducerii militare în data de 25 aprilie și consideră că “toate aceste aspecte se impun a fi verificate de către organele de cercetare penală cu privire la fapte ce au zădărnicit sau zădărnicesc combaterea bolii.
Prin preluarea conducerii spitalului de către echipa militară și prin masurile dispuse, pericolul de contaminare a angajaților nu a fost înlăturat.
În prezent riscul de infectare nu se datorează lipsei de echipament kit complet COVID 19, ci lipsei măsurilor de decontaminare la echipare și dezechipare”.
–
DAN PASCARU